Colosul din Rhodos

 

 

"O Soare, tie ti-au inchinat dorienii din Rhodos aceasta statuie din bronz, ce ajunge pana la Olimp, cand au pus capat valurilor de razboi si si-au impodobit orasul cu prada de razboi luata de la dusmani. Nu numai marile, ci si pamantul este luminat de dulcea lui flacara a libertatii." [inscriptie dedicata Colosului]

De la construirea sa pana ce a fost distrus este o perioada de aproape 56 de ani. Totusi, Colosul a obtinut un loc in faimoasa lista a minunilor. "Chiar si cand zace intins pe pamant este o minunatie", a spus Pliniu cel Batran. Colosul din Rhodos nu a fost numai o statuie gigantica. A fost mai mult un simbol al unitatii oamenilor care locuiau aceasta frumoasa insula din Marea Mediterana -- Rhodos.

Locatie

Se afla la inrarea portului insulei mediteraneeene Rhodos in Grecia.

Istorie

De-alungul istoriei, Grecia antica a fost formata din orase-stat ce aveau putere destul de limitata asupra teritoriului inconjurator. Pe mica insula Rhodos existau numai trei orase de acestea: Ialysos, Kamiros si Lindos. In 408 i.Hr. cele trei orase s-au unit si au format un singur stat, cu o singura capitala -Rhodos-. Comertul era infloritor si orasul avea stranse legaturi economice cu principalul lor aliat, Ptolemeu I al Egiptului. In anul 305 i.Hr., Antigonizii din Macedonia, care erau dusmani dinastiei Ptolemeice, au asediat insula in incercarea de a rupe alianta rhodo-egipteana. Dar nu au putut niciodata sa cucereasca orasul. Cand a fost semnat tratatul de pace in 304 i.Hr., Antagonizii au abandonat echipamentul militar pe insula, lasand in urma o bogatie imensa. Pentru a-si sarbatori unirea, locuitorii orasului Rhodos au vandut echipamentul si au folosit banii pentru inaltartea unei uriase statui zeului soare Helios. Constructia ei a durat 12 ani si a fost terminata in anul 282 i.Hr.. Timp de ani de zile statuia a stat la intrarea in port, pana cand un puternic cutremur a lovit insula prin anul 226 i.Hr. Orasul a fost grav distrus, iar colosul s-a rupt in cele mai slabe puncte ale lui - genunchii. Locuitorii orasului au primit imediat o oferta de la Ptolemeu al III-lea al Egiptului prin care se acopereau costurile de restaurare ale uriasei statui. Rhodienii au consultat un oracol, care le-a interzis reconstruirea Colosului, oferta lui Ptolemeu fiind respinsa. Pentru aproape un mileniu, statuia o zacut distrusa in ruine. In anul 654 d.Hr. arabii au invadat insula Rhodos, dezansambland ramasitele Colosului dupa care le-au vandut unui evreu din Siria. Se spune ca bucatile au trebuit sa fie transportate in Siria pe spatele a 900 de camile.

Descriere

Mult timp s-a crezut ca statuia a stat la intrarea portului Mandraki, unul din multele porturi ale insulei. Cunoscand inaltimea Colosului si latimea intrarii portului, imaginea lui pare mai degraba imposibila decat improbabila. Statuia distrusa ar fi blocat gura portului. Studiile recente sugereaza ca el a fost construit ori in aripa estica a portului Mandraki, ori mai inspre mal. Oricum, nu a stat niciodata la intrarea lui. Proiectul a fost condus de sculptorul rhodian Chares din Lindos. Pentru a construi statuia, oamenii lui au facut din bronz numai suprafata lui, interiorul fiind construit din marmura alba. Mai intai au fost ridicate picioarele statuii, pana la glezne. Constructia a fost treptat inaltata iar bronzul a fosty intarit cu fier si piatra. Pentru a ajunge la partile mai inalte, a fost construita o rampa din pamant in jurul statuii, care mai tarziu a fost indepartata. Cand Colosul a fost terminat el masura in jur de 33m inaltime. Cand a cazut, "putini oameni au putut sa imprejmuiasca cu bratele degetul cel mare de la picior", a scris Pliniu.

Cu toate ca nu stim adevarata forma si infatisare a Colosului, reconstituirile moderne ale statuii stand in picioare sunt mai exacte decat vachile desene. Cu toate ca a disparut, vechea minune a lumii a inspirat artisti moderni cum ar fi sculptorul francez August Bertoldi, cunoscut prin faimoasa sa lucrare: Statuia libertatii.